Corona er – uden tvivl – én af de mest populære danske stole, da selv de danskere, der ikke har den fjerneste interesse for enten møbler eller indretning ved hvad Corona er og hvem, der står bag den lækre læne- og loungestol, som kan fås i et bredt spektrum af forskellige variationer.
Der er mange danskere, der drømmer om at have denne lænestol stående i stuen eller på kontoret, men selvom det primært er Danmark og den øvrige del af Skandinavien, der har fokus på sådanne møbler, så ændrer det dog ikke på det faktum, at Corona stolen også er uhyre populær i øvrige dele af verden.
Derfor er det bestemt ikke usandsynligt at træde ind i en stor penthouse-lejlighed på Manhattan i New York og finde en Corona stol i stuen sammen med andre former for dansk eller skandinavisk design, for det er moderne mange steder i verden.
Corona er på mange punkter en lænestol, som skiller sig ud fra mængden og er helt sin egen – da Paul M. Volther designede Corona blev der sat helt nye standarder for, hvad der var muligt i forbindelse med design og fremstilling af lænestole til såvel hjemmet som loungeområder og kontorlandskaber, hvor Corona også er en hyppigt anvendt stol.
Erik Jørgensen Corona Spectrum stol
Corona kan – som nævnt – fås i flere forskellige variationer, hvilket blandt andet inkluderer denne specielle udgave af stolen, der hedder Corona Spectrum.
Stolen har gennemgået en meget elegant forandring og er efterfølgende blevet lanceret under navnet Corona Spectrum, hvilket den er blevet i en række forskellige farvekombinationer.
Det specielle ved Corona Spectrum er, at den bliver præsenteret i fem forskellige varianter med farvelakeret stålstel – du har mulighed for at vælge mellem sort, hvid, rød, turkis og orange.
Dertil er der valgt en række matchende farver i stof, hvorfor enkelte modeller fremstår en anelse monokromt, mens andre har udstyret med betræk i spændende farvekombinationer.
Corona er oprindeligt opkaldt efter den smukke lysende ring, der er at finde omkring solen, når der sker en fuldstændig solformørkelse, hvorfor det også giver god mening, at stolen nu stråler i et væld af forskellige farver.
Tanken med Corona fra Poul M. Volther var oprindeligt, at den udelukkende skulle beklædes i enten stof eller med en læderbetrækning, hvorfor de nye udgaver viger en anelse fra de oprindelige tanker bag stolen fra arkitekten, men det er dog værd at have med i tankerne, at der slet ikke var de samme muligheder blandt tekstiler dengang, som der er i dag.
5 år efter købet af en Corona Spectrum er det desuden muligt at få lavet en opgradering af stolen fra stof til læder i følgende farver: rød, hvid og sort.
I denne forbindelse gives der 20% rabat på ombetrækning.
Erik Jørgensen 5 Corona stol
Corona er en stol, der er opstået som følge af, at designeren Poul M. Volther og møbelproducenten Erik Jørgensen en sommerdag i starten af 1960’erne arbejdede med design og færdiggørelse af en lænestol.
I samme ombæring fik de to prominente personligheder mulighed for at opleve en såkaldt fuldstændig solformørkelse, og deraf fandt de også navnet til deres nye lænestol; Corona.
Den er nemlig opkaldt efter den lysende ring, der optræder omkring solen ved en fuldstændig solformørkelse.
Corona er en lænestol, der er en sjælden kombination af organisk udstråling og teknisk kølighed, da den består af en fuldpolstret skal, der i fire forskellige elementer sørger for at understøtte kroppen optimalt og har samtidig tydelige referencer til den menneskelige anatomi med både rygsøjle og ribben.
De linier, der opstår mellem puderne er med til at give den smukke stol en let, visuel karakter og den lukker samtidig ikke af for omgivelserne, selvom den opstillet i grupper, hvilket er tilfældet med andre lænestole, hvilket blandt andet inkluderer Arne Jacobsens Ægget eller Hans J. Wegners Oxchair.
Corona er en stol, der har en lang historie, da den for første gang blev præsenteret til offentlig skue i 1964, og her blev den mødt med en overdådig begejstring i den internationale mode- og designverden.
Der er desuden mulighed for at vælge den betrukket med enten stof eller læder, mens selve stellet er fremstillet i rustfrit stål og efterfølgende poleret, for at skabe et smukt resultat. Den måler 88 cm. i bredden, 82 cm. i dybden, mens højden lyder på godt og vel 97 cm.
Hvem er manden bag Corona stolen, Poul M. Volther?
Man kommer ikke udenom, at der ikke er mange designere og møbelarkitekter, der kan konkurrere med Poul M. Volther, for han er helt klart én af Danmarks møbelhistories absolut største og mest prominente personligheder, når det kommer til design af møbler.
Det er ikke kun Corona stolen, som han gennem sin aktive designkarriere har designet, men det er dog uden tvivl dét møbel, som har tjent bedst forstået i den forstand, at det klart er dét møbel, der har været med til at skabe størst popularitet omkring hans navn og det er ligeledes også Corona stolen, der har været med til at hjælpe hans navn ud over de danske landegrænser.
Som tidligere nævnt i denne artikel, så er det bestemt ikke ualmindeligt at kunne træde ind i en stor, dyr penthouse-lejlighed på Manhattan i New York og finde ét eller flere eksemplarer af Corona stolen inde i stuen.
Det er en lænestol, der emmer af elegance og skandinavisk design og begge dele er uhyre populære i store dele af verden, hvilket i særdeleshed inkluderer USA såvel som store dele af Asien, hvorfor der er en god chance for at støde på Corona i både USA og i mange af de asiatiske lande.
Poul M. Volther er – uden tvivl – et klassisk eksempel på en stor dansk designer.
Han blev først uddannet møbelsnedker, hvilket rigtig mange af de helt store designere også gjorde, men hvad både Poul M. Volther og mange andre møbelarkitekter og designere også gjorde var, at bygge ovenpå ved at gå på Skolen for Kunsthåndværk i København – og det var selvfølgelig her, hvor han for alvor formåede at skabe en interesse for design og en vision for hans forskellige designs.
Mange år efter vendte han desuden også tilbage til Skolen for Kunsthåndværk i København, men naturligvis ikke for at studere, men derimod for at agere som underviser på Danmarks designskole, hvor han var med til at sætte sit præg på en lang række danske designs og en endnu større andel af Danmarks – dengang – spirende designere.
Dét præg er baseret på det faktum, at det er uhyre vigtigt at holde fokus på selv de mindste detaljer, mens det absolut vigtigste er, at have en høj kvalitet, når du står med det endelige produkt.
Som tidligere nævnt, så er hans største, mest populære og samtidig også mest kendte værk uden tvivl den smukke lænestole, Corona, som også fortsat sælges i stor stil i dag – han nåede dog ikke at opleve meget af dens popularitet på egen hånd.
Poul M. Volther var en rigtig dygtig designer og møbelarkitekt, hvorfor han i 1949 blev ansat af FDB, hvor han samtidig også kom til at arbejde sammen med den dygtig designer og møbelarkitekt, Hans J. Wegner, som delte mange af de samme visioner som Poul M. Volther.
I den første tid arbejdede han under Børge Mogensen, hvilket han faktisk gjorde helt frem til 1959, hvorfor han arbejdede for Børge Mogensen i godt og vel 10 år.
Grunden til, at det ikke varede længere var, at Børge Mogensen valgte at forlade FDB og herefter blev lederskabet overdraget til Poul M. Volther, der gennem de sidste 10 år for alvor havde bevist sit værd som både designer og møbelarkitekt.
Der skete meget, da Volther fik overdraget ansvaret, for han stod for en langt mere simpel stil end den, som Mogensen havde haft, da han stod for den daglige drift af FDB.
Mange af de møbler, som Poul M. Volther var med til at skabe hos FDB er stadig at finde hos rigtig mange familier rundt omkring i landet, hvilket blot bevidner om, at det var fornuftigt, at han havde stort fokus på at skabe møbler, der emmede af kvalitet og dermed også havde en meget længere levetid og holdbarhed end mange andre møbler, som blev fremstillet i hans tid.
Der har aldrig været tvivl om, at Poul M. Volther baserede rigtig meget af hans stil ud fra den skandinaviske funktionalisme, der med et moderne twist nærmest fandt en middelvej mellem Bauhausstilen og det klassisk praktiske værk, hvilket også er dét, som han er kendt for den dag i dag.
Ved at have den stil, så lykkedes det også Volther at opretholde en stil og skabe værker, som undgik at blive fanget af forskellige kortlivede trends, hvor han i stedet havde sit fokus på at designe værker, der kunne holde folk tryllebundne over deres skønhed resten af deres liv.
Et rigtig godt eksempel på dette er hans Corona stol, hvor man virkelig tydeligt kan se, at det er strengt logisk design, hvor der har været stor fokus på at skabe en stol, hvor siddeoplevelsen er helt i top og opbygningen af stolen samtidig er en blanding af det unikke, moderne look, flair for farve såvel som organisk tænkning.
For Poul M. Volther handlede det i bund og grund om at skabe møbler, der var kommet for at blive – han ønskede hverken at indrette sig efter andres ord eller de kortlivede trends, der florerede i løbet af hans aktive designkarriere, men derimod var han tro overfor sin egen stil og sine egne visioner hele sin karriere igennem.
Hvorfor har Poul M. Volther og Erik Jørgensen valgt at navngive stolen, Corona?
Dette har vi tidligere været lidt inde på, men modsat mange andre stole, som ikke rigtigt får noget navn af hverken designer eller producent, men derimod gennem tiderne får tildelt et navn, så ville Poul M. Volther og Erik Jørgensen gerne skabe deres helt eget navn til den lænestol, som de i begyndelsen af 1960’erne arbejdede på at få færdiggjort, så den kunne blive sendt på markedet.
I samme periode var der desuden også mulighed for at opleve en såkaldt fuldstændig solformørkelse og den skulle hverken Poul M. Volther eller Erik Jørgensen gå glip af, men da de så den fik de idéen til navnet på deres nye stol; Corona.
De valgte ganske enkelt at opkalde deres kommende lænestol efter den lysende ring omkring solen, der optræder ved en fuldstændig solformørkelse.
Det betyder, at når månen dækker solen fuldstændig, så kan man se det strålende hvide lys, der kastes ud i alle retninger, men ikke nok med det, så indeholder dette strålende hvide lys alle regnbuens farver, og når man oven i købet lader lyset passere igennem et prisme, så bliver det spredt ud i et spektrum af forskellige farver.
Det var denne fantastiske oplevelse, der inspirerede Poul M. Volther og Erik Jørgensen til at kalde deres nye lounge- og lænestol for Corona og det navn har hængt ved helt frem til den dag i dag – og ikke nok med det, så er det de færreste danskere, der ikke kender til Corona stolen fra Poul M. Volther og Erik Jørgensen.
Samarbejdet mellem Poul M. Volther og Erik Jørgensen
Langt de fleste danske designere har en fast samarbejdspartner, når det kommer til fremstillingen af deres møbler.
For eksempel, så er det et absolut mindretal af Arne Jacobsens møbler, som ikke er fremstillet af Fritz Hansen A/S og på samme måde, så havde Poul M. Volther og Erik Jørgensen et fantastisk samarbejde, hvor Volther stod for designet og Erik Jørgensen stod for selve produktionen af stolen.
Dog nåede de ikke at skabe synderligt mange møbler i fællesskab, men Erik Jørgensen stod dog for produktionen af den absolut mest populære stol, som Poul M. Volther nogensinde har tegnet – og det gør de desuden også stadig den dag i dag.
Det er Corona stolen, der om noget har været med til at karakterisere deres samarbejde og samtidig gjort det til ét af de mest succesfulde og lukrative samarbejder i Danmarks møbelhistorie.
Det skal nemlig ikke være nogen hemmelighed, at Corona stolen blev solgt og fortsat bliver solgt i rigtig store mængder hvert år.